Möbler med olika skavanker går att få till låga priser eller helt gratis. Om man vet hur man ska göra för att renovera dem kan man få möbler av hög kvalitet till ett lågt pris, även om det krävs lite arbete också.

Äldre möbler är ofta av bra kvalitet. Om du hittar fina men slitna möbler på loppis, i en släktings källare eller rent av i en container så är det ofta mödan värt att renovera dem. Du får då en fin möbel till ett pris som är en bråkdel av vad du hade fått betala för en ny av samma kvalitet, och dessutom gör du miljön en tjänst.

Cellulosapolering

Slitna trämöbler kan poleras så att de blir nästan lika fina som när de var nya. Vid polering täpper man igen porerna i träet med lack och slipning, tills man får en jämna och fylld yta. Förutom att träslaget framträder tydligt gör detta också att möbeln får ett skyddande lager.

Äldre trämöbler är ofta behandlade med cellulosalack, som efter en tid gulnar och spricker upp. Då kan man polera dem igen för att få tillbaka det ursprungliga utseendet. Träet lackas och slipas i omgångar, för att sedan bearbetas med hopdragningsvätska och polersudd tills ytans porer har täppts till.

Först måste man slipa de ytor som ska poleras så att allt gammalt lack försvinner. Utskurna partier måste också rengöras ordentligt. Ibland behövs också färgborttagningsmedel för att få bort allting. För att få bort de sista resterna av lack bör man använda en skrapa av trä eller plast. Använder man verktyg i metall riskerar man att skada träet. Efter att ha fått bort lacken slipar man med fint sandpapper (150), och sopar bort slipdammet med mjuk borste. Sedan lackar man med klarlack, i långa tag i samma riktning som ådringen. Det är viktigt att inte avbryta penseldraget förrän man nått fram till kanten. Dra även några gånger på tvären, för att förhindra att penseldragen syns alltför väl. Låt torka i några minuter, och slipa ner ojämnheter med 220-papper. Vänta sedan en vecka

Slipa en sickel och sickla ytan längs diagonalen på ytan, vänta tills lacken hårdnat och våtslipa sedan med fotogen och 340-papper på en filtkloss. Efterarbeta med en trasselsudd med hopdragningsvätska. Polera sedan med en linnelapp lindad runt en hoprullad yllestrumpa. Strumpan ska vara indränkt med cellulosapolityr. Polera längs med träfibrerna. Om sudden kärvar, droppa på paraffinolja.