Har du svårt att sova ibland men kan inte komma på en logisk förklaring till varför? Det finns faktiskt en del knep du kan ta till för att få godare sömn – här är ett enkelt tips.

Alla har vi svårt att sova ibland och ibland finns det ingen speciell förklaring till varför vi haft en dålig natt, men det finns som tur är saker vi kan göra för att öka förutsättningarna för god nattsömn varje natt. Först och främst är det till exempel viktigt att du sover i en skön säng som är anpassad efter just dina behov. Så börja med att fråga dig själv: hur känns min säng? Kanske kan det vara så att det är dags att köpa en ny. Nästa steg är att se över ditt sovschema då forskare menar att till och med en inbiten nattuggla kan ändra dygnsrytm, lära sig att vakna tidigare och därmed minska risk för depression och stress samtidigt som du förbättrar din energi och ditt humör i samma veva. Smart va? Så här skriver studiens författare i ett pressmeddelande:

”– Resultaten från studien visade betydande samband mellan optimism och olika kännetecken för självrapporterad sömn, efter att ha anpassat resultaten efter olika variabler, inkluderat sociodemografiska egenskaper, hälsotillstånd och depressiva symptom” läs hela uttalandet hos Expressen här.

Dålig sömn är ett folkhälsoproblem

Att sova illa från och till är ingen fara, men när det är återkommande så kan det vara skadligt för hälsan och dålig sömn är faktisk klassat just som ett folkhälsoproblem. Så hur ska man ndra på detta? Genom att vara mer optimistisk om du vill sova bättre. Enligt studiens resultat visade det nämligen sig att de deltagare som var mer optimistiska i sitt levnadssätt också sov bättre, upp till nio timmar per natt.