Köket är ett av de rum det oftast vistas mest i i hemmet. Att det är funktionellt, trivsamt och snyggt är därför mycket viktigt. Nya trender för kök poppar upp hela tiden och gör valen svårare. Här ska vi gå igenom några tips och knep för att göra det enklare att välja och bygga rätt kök för dig.

Många ryser inför tanken på köksrenovering. Det är lätt att tro att det ska bli mycket dyrt, svårt och krångligt. Så behöver det så klart inte vara. När det gäller kostnader finns det mycket man kan göra för att få ned priset. Något man aldrig bör tumma på är dock vitvarorna. Här hittar du bland annat frysar från Cylinda, kända för att hålla år efter år. Att satsa på vitvaror av låg kvalitet kan medföra höga kostnader i längden, till exempel från fuktskador eller att de behöver ersättas. Med det sagt ska vi nu ge oss in i köksrenoveringens underbara och spännande värld.

Satsa på hållbart

Något som blivit en av de största trenderna år 2020 är hållbarhet. Det är inte längre helt självklart att rusa till närmaste möbelvaruhus och köpa ett helt nytt kök. Många satsar istället på att köpa stommar och skåp i andra hand. Det kan vara värt att undersöka om ditt drömkök kanske finns på Blocket eller på någon annan köp- och säljsida. Ibland kan man till och med komma helt gratis undan. När det här huset i Luleå skulle rivas skänktes till exempel all köksinredning bort. När du fyndar begagnat har du istället mer pengar att lägga på till exempel omlackering av skåpluckor och nya beslag. Ett äldre kök kan på så sätt få ett helt nytt liv.

Satsa på trendiga färger i köket 2020

Redan runt 2015 började vi se en ny färgskala i svenska kök, nämligen dovt grått och trä på luckor och bänkar. De här lugna färgerna hänger fortfarande kvar och är lika heta nu som då. Även olika blåa nyanser är populära i kök i år. Vill du ha ett kök som är helt rätt i år är det alltså en god idé att satsa på någon av dessa nyanser.

Tänk på funktionen

Det är lätt att stirra sig blind på kökets utseende men det är också viktigt att tänka på funktion så att det blir bekvämt att använda. Sätt dig ned en stund och fundera på vad du oftast gör i köket och vilka funktioner som är viktigast för dig. För den som älskar att baka är en ugn som sitter högre upp en bra och bekväm lösning. Älskar du att laga stora middagar och njuter av att bjuda hem människor kan en väl placerad köksö fungera både som avlastningsyta och mingelplats. Höga skåp är visserligen vackra men gör det svårt att se vad du faktiskt har i dem. Då kan en bättre lösning vara breda lådor som går att dra ut. På så sätt får du ett bättre perspektiv på vad du faktisk har i skåpen. Arbetshöjden är också väldigt viktig att inte tumma på. Både ett för lågt och ett för högt kök är slitsamma och obekväma att arbeta i.