Att huset ska värmas upp utan höga kostnader är något varje husägare vill. För den som har förutsättningarna är luftvärmepumpen utan tvekan den mest effektiva lösningen, och den håller i många år så länge den får rätt service. Men vad är det som behöver underhållas?

 

building-joy-planning-plansFör den som har ett hus som är energislukande och vill sänka sina uppvärmningskostnader är det en bra att investera i en värmepump. En värmepump av sorten luft/luftvärmepump använder elen effektivt genom att konvertera värme från utomhusluft och leda in den i huset. Denna typ av uppvärmning kan göra att husets energibesparing effektiviseras med hela 50 procent, så länge pumpen har rätt förutsättningar och är korrekt installerad. Har huset direktverkande el är luft/luftvärmepumpen den mest effektiva uppvärmningen. Samtidigt kan den även användas för att reglera värmen åt andra hållet, och istället fungera som luftkonditionering. Detta eftersom effekten går att omvända så att huset istället kyls ner. Luft/luftvärmepumpen fungerar bäst om planlösningen på huset är öppen. Har man rum i huset dit luften har svårt att komma kan man dock med hjälp av enkla medel som ommöblering av inredningen eller extra fläktar få luften att cirkulera, och uppvärmningen att fungera effektivt. En luftvärmepump kostar generellt sett mellan 20 000–25 000 kronor med installation inkluderad i priset. Att betala även för installation och se till att viss service är tillgänglig från leverantören är viktigt. En luftvärmepump ska nämligen alltid installeras från start av en certifierad tekniker – annars kan man göra sig skyldig till miljöbrott, skriver NWT. Normalt sett håller pumpen i tio år och så länge förutsättningarna är optimala är detta en summa som är intjänad redan efter cirka tre år.

 

Sköt om luftvärmepumpen så håller den längre

turbine-aircraft-motor-rotor-40024Något som är viktigt att känna till om värmepumpen är att den måste skötas om regelbundet, gärna månatligen, för att hålla. Den största anledningen till att fel inträffar med pumpen är just bristande rengöring, enligt en artikel på Byggahus.se. Används den exempelvis som luftkonditionering kan det bildas kondens i inomhusdelen av pumpen, och denna kondens måste avledas via ett rör. Man måste även regelbundet rengöra filtret i inomhuspumpen som ofta blir fullt av damm, hår eller sot. Detta gör man enklast genom att stänga av strömmen, ta bort dammfiltren och dammsuga. Därefter kan man använda en rengöringssprej anpassad för pumpar och låta medlet verka i en kvart, innan man avlägsnar det och sprejar rent med vatten. Efteråt kan man låta pumpen torka på låg effekt under cirka en timme. Även utomhusdelen av pumpen bör man se över, då löv eller snö kan fastna och förstöra effekten av uppvärmningen. Även här rengör man enklast genom att först stänga av strömmen och sedan ta bort det som fastnat genom att torka av delarna med en vanlig trasa. Man bör även lysa med en lampa och kontrollera aggregatet då och då. Har det samlats mycket smuts kan det vara en god idé att låta en utbildad installatör sköta den delen av rengöringen. Normalt sett kostar service inte mer än 1500–2000 kronor, vilket är en värd investering för att pumpen ska fungera längre, enligt en artikel hos Privata affärer.