Om du bor i villa är det troligt att du har en farstutrappa upp till huset. Det är det första gästerna ser och påverkar intrycket av hela huset. Därför är det jätteviktigt att se till att den är i gott skick och att den håller år efter år. Det bästa alternativet är att ha en trappa i betong. Att ha en bra ytskiktsbeläggning som Marmocit är  ett smart val eftersom trappan då blir både snygg, slitstark och lättskött.

En vacker betongtrappa

Att ha en riktigt vacker och tilltalande farstutrappa i betong kan göra att hela ditt hus ser fräsch och snyggt ut. Men fukt, frost, salt och belastningar sliter på din betongtrappa och kan göra att den spricker och går sönder. Du kan naturligtvis renovera betongtrappan på vanligt vis, men risken finns att den ser ofräsch ut efter ett par år. Att måla på betongen blir oftast inte heller så bra, eftersom färgen kan börja flagna ganska snart.

Men det finns ett annat alternativ. Marmocit heter en ytskiktsbeläggning som läggs ovanpå betongtrappan och både skyddar den och gör den vacker. Marmocit är vattentätt och förhindrar sprickor genom att ta upp rörelser i betongtrappan på ett unikt sätt. För att läsa mer och beställa en renovering kan du gå in på http://www.betongtrappa.se/trapprenovering-betong/.

Betong som självläker?

Även om betong är bland det starkaste materialet man kan använda så kan det ändå spricka. Frost, salt, luftföroreningar och belastningar kan göra att betongtrappan slits och bryts ner. Men enligt nya rön från brittiska forskare kan självläkande betong tillverkas. De har skapat en betongblandning som innehåller bakterier gömda i små kapslar. När sedan fukt sipprar in i sprickor i betongen kan bakterierna ta sig ur kapslarna och producera kalksten som lappar ihop betongen igen. Denna metod skulle även kunna användas vid renovering av byggnader. Nackdelen med denna mirakelbetong är dock att det blir dyrare att framställa, enligt Metro. Det är inte bara engelsmän som har forskat på den nya typen av betong. En svensk forskare fick stipendium vid Luleå Universitet för sina pilotförsök med den självläkande betongen. Så länge får vi privatpersoner alltså antingen försöka renovera våra betongtrappor själva eller söka hjälp från erfarna personer som hjälper oss med material och renovering.

asfalt bakgrund