Nu blir det möjligt att flytta till Mars, men de flesta som flyttar i år kommer nog inte göra en så lång flytt. Även om flytten är relativt kort kan det vara skönt att ta hjälp av en flyttfirma. Det finns dock en del saker man bör ha i åtanke då.

1864063-moving-man-with-box

Det står nu klart att inga svenskar kommer att få flytta till Mars år 2024. I ett nederländskt projekt ska man skicka fyra personer till Mars för att de ska bosätta sig där för gott och bygga upp ett samhälle där. Från början var det 200 000 personer som kämpade om en plats på rymdfärjan, men av dessa var det endast 663 stycken som intervjuades. Nu har man valt ut 100 personer baserat på intervjuerna. 29-åriga Martina från Sverige var en utav de fyra svenskar som intervjuades men hon, liksom de andra svenskarna, fick alltså inte en plats. (Källa.)

Många anlitar flytthjälp

Även om ingen svensk kommer flytta till Mars inom snar framtid, är det många svenskar som är på gång och ska flytta någon annanstans. Många av dessa är stockholmare och väljer att ta hjälp av en flyttfirma i Stockholm. Faktum är att färre och färre väljer att flytta själva. Speciellt de som har en del tunga möbler. De väljer att anlita en flyttfirma för att flytta dessa, medan de flyttar de lättare möblerna själva. En annan trend är att många unga nu väljer att anlita någon som gör helhetsjobbet. Även de som inte har någon hiss väljer detta alternativ. Läs mer.

Kolla upp firman på förhand

När man anlitar en flyttfirma finns en del saker man bör tänka på. Till exempel bör man be firman att komma hem till en innan för att uppskatta hur lång tid flytten kommer att ta. På så sätt undviker man att man bokar alldeles för mycket eller lite tid. När man beräknar tiden får man inte glömma bort eventuella förråd. Man bör även packa ner och flytta värdesaker själv. Pengar, smycken och värdepapper är för viktiga för att låta någon man inte känner ta hand om. Till sist är det bra om man kontrollerar att flyttfirman betalar F-skatt, har transporttillstånd och är försäkrad. Är firman ansluten till SMF, Sveriges möbeltransportörers förbund, har den alla dessa saker och den måste även följa Allmänna reklamationsnämndens beslut, skriver Dagens Nyheter.