När du inreder ditt hem är det inte bara design, stil och trender du ska ta hänsyn till. Miljömärkt el och miljövänliga möbler är två av grundpelarna för ett miljövänligt hem. Att dra ner på energiförbrukningen från datorer, tv-apparater och laddare som står och drar el är några av de saker vi har ansvar för i våra hem. Att välja miljömärkt el är ytterligare en.

energialternativMen enligt en undersökning från Luleå tekniska universitet är det få svenskar som förstått innebörden av vad miljömärkt el skulle kunna bidra med, skriver Dagens Nyheter. Det är fortfarande förvånansvärt få som väljer grön el enligt de kriterier som Naturskyddsverket har tagit fram, även om siffran har ökat de senaste åren.

Det finns ett antal sätt att värma upp och kyla ett hus. Ett sätt är att skaffa bergvärme. Efter en engångskostnad har man då ett bra sätt att värma upp eller kyla huset med. Energin är till största delen förnyelsebar vilket är bättre för miljön än till exempel gaspanna. Det finns många alternativ när du ska välja ett sätt att värma upp huset på, men kostnaderna för de olika sätten kan variera mycket beroende på vilken typ av hus man har, skriver Sydsvenskan.

”Att installera bergvärme är en åtgärd som både sänker dina energikostnader och höjer värdet på ditt hus” (läs mer här)

Att installera bergvärme i Stockholm är en ganska omfattande installering, men det är väl värt det. Energiförbrukningen minskar och värdet på huset höjs avsevärt. Även om pumpen till slut måste bytas ut efter cirka 15 till 20 år så blir det en ganska billig kostnad med tanke på att själva borrandet redan är gjort. Energibrunnen har däremot i princip obegränsad livslängd.