Tomte i plastgranJulen står för dörren, och många vill då ha en gran hemma. Det kan finnas många skäl till att man inte vill ha en riktigt gran. Men det kan också finnas skäl till att man inte heller vill ha en plastgran. Det betyder dock inte att man måste avstå från gran helt och hållet, även om man måste ha ett lite mer öppet sinne rörande vad som räknas som en gran.

Naturliga granar är levande (i alla fall under en del av julen), men det innebär också att de barrar och kan ge upphov till allergiska reaktioner. Plastgranar, å sin sida, upplevs av många som lite trista. De kan dock vara brandfarliga, och är de inte det så beror det på att plasten innehåller flamskyddsmedel, kemiska föreningar som verka hormonstörande i stora doser. Dessutom tar både plast- och naturgranar upp plats, vilket är en bristvara i många hushåll numera.

Gör din egen gran

Men om man är beredd att ställa sig den filosofiska frågan ”Vad är en gran?”, eller kanske snarare ”Vad kan en gran vara?”, då kan man lyckas hitta eller skapa en egen gran, som knappt tar någon plats alls. Det går att hitta gamla ljusstakar i trä, utformade som stiliserade julgranar, på Blocket eller Tradera. De passar bra att ha på ett bord eller en hylla. Se bara till att det inte finns något ovanför som kan antändas av ljuslågorna.

Det går också att designa sin egen gran. Fotografera av ett träd, eller rita upp ett i ett bildbehandlingsprogram, och lämna in bilden hos ett företag som skriver ut arkitektritningar. Ett sådant företag är Arkitektkopia, men det finns fler. Sedan är det bara att hänga upp sin gran på väggen.

Vill man göra en mer konstnärlig, och samtidigt konkret tolkning, kan man nöja sig med konturerna av en gran: skapa en silhuett av granris, ståltråd eller något annat material. Det går naturligtvis att hänga olika typer av julpynt även i en sådan gran.