När man inreder eller ska till att inreda en lägenhet eller ett hus tänker många på färg och form, samt funktion och estetik, ofta går också detta att kombineras. Det blir roligare om en vågar tänka lite utanför boxen, eller ramarna så att säga.

färg färgglada hus fastighetI DN kan vi läsa om hur en sekelskifteslägenhet i Stockholm renoverats så att en personlig färgpalett träder fram, med dova nyanser i grönt, koltrastblått och grafitgrå. Effektfullt minst sagt och dessutom lite nydanande när en tänker på att de senaste årens färger i inredning mest handlat om ljusa färger och fräsch känsla, något som i längden blir tröttsamt och blasé även det. Sedan när en inreder kan man göra mycket med snygga förvaringsmöbler, så som vitrinskåp eller en annan typ av hyllor som till exempel väggfasta och sådana för tavlor att ställas på.

En annan som vågar tänka lite fantasifullt när det kommer till inredning och husbygg är en vi kan läsa om i SvD. I sin sekelskiftesvilla har hon nämligen låtit det gröna ta plats, både ute och inne. Nu är det ju inte alla som har råd med en grön villa i nationalromantisk stil som dessutom är på 200 kvadratmeter och har en tillhörande pool i trädgården. Men idén och tankarna kostar inget, samt inte heller inspirationen av en sådan här plats.

Våga måla om

Ja efter ett helt decennium av färglöshet så har åter trenden vänt till mer kulör i våra liv, mer färg och liv helt enkelt. I VLT kan vi läsa om hur man kan tänka kring målningen för att det ska bli så bra som möjligt, om man nu funderar på att måla om allt det där vita till något med spännande:

  • Förarbete. Underarbetet är A och O och färg är mindre förlåtande än tapeter. Spackla bort skarvar (annars ser väggarna ut att vara tapetserade med en enfärgad tapet). Wallcover-tapeter återställer ojämnheter.
  • Tänk på mer än bara kulören. Det finns helmatta och helglansiga färger och färger med lyster och struktur.Rött hus landet snö MINDRE
  • Måla allt. Det är inte bara väggarna som kan målas, utan även tak, golv, lister och dörrar.
  • Anlita proffs. Om du vill ha ett perfekt resultat, överväg att ta in proffshjälp. Att lackera om köksluckor blir mycket billigare än att köpa nytt kök, men att måla själv är både svårt och tidskrävande.
  • Välj rätt färg. En kaklad vägg ovanför diskbänken kan budgetrenoveras med målarfärg, men färgen måste tåla vatten och fett så den kan torkas av. En golvfärg måste tåla slitage, en betongvägg kräver färg som andas. Fråga i färghandeln.

Det viktigaste är att man trivs i sitt hem, oavsett vad för färg man nu har på väggarna eller för konst för den delen, men det betyder ju inte att detta inte kan gå väl ihop och kombineras. Sedan behöver det heller inte bli så väldans dyrt bara för att det ska göra om, tavlor och annat roligt att hänga upp hittas där man minst anar det, och det betyder att det inte behöver bli särskilt dyrt. I gamla konstböcker som går att köpa på antikvariat finns massor av bilder som går att riva ut och rama in, det gäller bara att våga använda fantasin lite.