Sömnen är en av de viktigaste kroppsfunktionerna när det kommer till både fysisk och psykisk hälsa, men trots det är den samtidigt en av de mest underskattade. Medan det skrivs kilometervis om kost och träning och hur stress kan påverka livet mycket negativt så hamnar ofta sömnen litegrann i bakgrunden. Att sova tas som en självklarhet och få inser hur otroligt viktigt det är att sova väl och hur farligt det kan vara att inte göra det.

En av de mest grundläggande faktorerna för en kvalitativ sömn är att ha en säng som passar den egna formen och smaken. Det finns många olika modeller på marknaden och genom att vända dig till en återförsäljare som Sängvaruhuset.se kan du dels undersöka och titta på olika typer av sängar, men också tillbehör som kuddar, madrasser och sommarfiltar. Att ligga bekvämt är essentiellt för kroppen och huvudet, och genom att välja en säng som passar just det är du redan på god väg mot en optimal sömn.

Sömnproblem vanliga

Många svenskar lider av sömnbrist, särskilt kvinnor, och det beror på en rad olika faktorer som till exempel stress och personliga problem, fysisk eller mental ohälsa, dåliga sovrumsförhållanden eller en felaktig rutin. Medan vissa metoder är enkla för att avhjälpa sömnproblemen, som att stänga av dator och mobil långt innan du går och lägger dig, ha en sval rumstemperatur och att inte äta för sent så är andra lite mer komplicerade. Är du stressad eller lider av sömnapné kan du behöva professionell hjälp eller till och med medicinering.

Varför är sömn så viktigt?

Sömnen är en del av kroppens naturliga återhämtningsprocess och under nattens gång sover människan i olika faser. När drömstadiet infinner sig kan hjärnan sålla och bearbeta olika tankar, känslor och intryck och under djupsömnen kan muskler, celler och nerver reparera sig. Att sova dåligt under en längre tid kan leda till mycket allvarliga konsekvenser som övervikt, diabetes och hjärtproblem och därför är det viktigt att få bukt med problemet. Att kontakta en läkare eller ett sömnlabb kan vara en god idé, och att inte vara rädd för att testa olika metoder.