Många av oss samlar på oss alldeles för mycket saker, som vi sedan inte klarar att göra oss av med. När man har hamnat i denna situation finns det bara en sak att göra: skaffa bättre förvaring.

Bra förvaring kan se ut på många olika sätt. Inte minst måste den svara mot både köparens behov och också mot bostadens utformning. Det som är bra förvaring i ett hemmabibliotek omfattande 5000 böcker är inte alltid samma sak som det som är bra förvaring i ett garage. Men det kan också vara det. Detta beror helt enkelt på flera saker, bl.a. vad det är som ska förvaras i garaget, och ägarens personliga smak. Bara för att man är intresserad av litteratur betyder det inte att man vill inreda med bokhyllor i mörkt trä och chesterfieldfåtöljer.

Även om man väljer helt olika stil i biblioteket och i garaget är det dock möjligt att man till slut köper allt från samma tillverkare eller varumärke. Det tycks nämligen vara så inom förvaring att de som är bra på en typ av förvaring även förmår presentera användbara lösningar inom andra typer av förvaring. Det finns naturligtvis undantag och specialföretag också, men de är inte med på denna lista. Här presenterar vi istället några företag som är bra på universalförvaring, och funkar i husets alla rum.

Elfa

En favorit hos många när det kommer till förvaring är Elfa, som grundades i Stockholm 1948 av Arne Lydmar. Numera sker dock en stor del av produktionen i Västervik, och huvudkontoret ligger i Malmö. Genom åren har Elfa köpt upp flera andra företag som verkat i samma eller i närliggande branscher, vilket har lett till att man idag är ett de ledande företagen i norden när det gäller hyll- och garderobssystem. Elfas skenor och konsoler passar lika bra i köket som i vardagsrummet, hallen eller i garaget. Om man är trångbodd och har behov av en enda hylla, där man kan klämma in allt, är Elfa ett givet val.

Elfa är mest känt för sina väggmonterade hyllor, som oftast är mest praktiska eftersom de frigör golvyta. Om man inte kan eller vill borra i väggarna kan man köpa konsoler som står på golvet, precis som vanliga hyllor.

String

För många är en stringhylla en enskild hylla, köpt på loppis eller i antikaffär, som skruvas fast i väggen och för det mesta rymmer pocketböcker, DVD-skivor eller burkar som också är köpta på loppis eller ärvda. Men String är idag också ett komplett förvaringssystem.

Förutom de välkända korta konsolerna och hyllplanen finns det även långa konsoler, vitrinskåp, hurtsar och fällbara bordsskivor. Det gör att string passar bra i köket.

Ikea

Den som bläddrar i en Ikea-katalog hittar många smarta idéer för hur man kan kombinera olika typer av förvaring. Det småländska möbelföretaget är något av experter på detta, även om en del av deras möbler är lite väl lika andra tillverkares. Serier som Ivar,

En fördel med Ikea är att möblerna ofta går att hitta på begagnatmarknaden. Eftersom de är billiga går det också att modifiera dem på olika sätt, något man kanske inte vill göra med en dyrare hylla.